امروزه، برنامه ریزی برای کنکور یکی از نیازهای اساسی هر دانش آموزی کنکوری است. اکثرا دانش آموزان، داوطلب کنکور تجربی هستند و رقابت در این رشته بسیار بالاست. این مقاله برای کمک به این گروه از دانش آموزان عزیز، برنامه ریزی کنکور تجربی را در 10 مرحله به شما ارائه میدهد.
ضریب دروس کنکور
در کنکور سراسری، دروس به دو گروه تخصصی و عمومی تقسیم میشوند. دروس تخصصی یک ضریب 3 نبست به دروس عمومی دارند. مثلا ضریب درس زیست و ادبیات هر دو 4 است اما در هنگام محاسبه این ضریبـها با هم، ضریب درس زیست 12 و ادبیات 4 است. هر درسی که از ضریب بالاتری برخوردار باشد، اهمیت بیشتری نیز دارد و درنتیجه نیاز به زمان و توجه بیشتری دارد.
چک لیست در برنامه ریزی
چک لیست، یک نظم کلی به کار شما میدهد. این چک لیست شامل 3 بخش است: دروس کامل خوانده شده، دروس ناقص و دروس خوانده نشده. با تهیه این لیست، شما برای خود مشخص میکنید که چه درسهایی را باید بخوانید و چه دروسی را خواندهاید.
اولویت بندی دروس
در برنامه کنکور، اولویت با مرور دروسی است که به طور کامل خوانده شده باشد. این بدان معنی نیست که دروس نخوانده مهم نسیتند. بعضی از فصل های هر درس نیز بسیار مهم هستند که باید در اولویت قرار گیرند. مثلا در رشته تجربی، فصلهای 5 و 6 زیست سال دوازدهم بسیار پرسوال هستند. اولویت بندی شما همچنین به کیفیت خواندن شما در همان سال بستگی دارد. اگر درس را متوجه شده باشید پس میتوانید آن را در اولویت قرار دهید. اگر چیز زیادی از آن درس متوجه نشده اید، قطعا مرور آن زمان زیادی خواهد گرفت که درصورت کمبود وقت بهتر است از آن بگذرید.
برنامه حجمی زمانی مناسب
برنامه حجمی زمانی در برنامه ریزی کنکور تجربی بهترین برنامه است. دانش آموز خود را وادار میکند تا یک حجم مشخص از دروس را در یک زمان مشخص بخواند. این کار باعث بالا رفتن سرعت خواندن نیز میشود. ممکن است دانش آموزی فکر کند که اگر در یک روز تنها 5 صفحه از درس زیست شناسی را در 10 ساعت بخواند، آن صفحات را کامل متوجه است. درحالی که این برنامه اشتباه است و سرعت خواندن شما را پایین می آورد و وقت شما را میگیرد.
استفاده از پارت مطالعاتی
دانش آموز باید با توجه به وضعیت مطالعه خود، برنامه ای را مشخص کند که بداند در روز چند ساعت و چه مقدار از دروس را باید پوشش دهد. به هیچ عنوان یک روز را تنها به یک درس مطالعه اختصاص ندهید و در درس خواندن، تنوع داشته باشید. مثلا اگر در یک روز 8 ساعت درس میخوانید، 2 ساعت را زیست، 2 ساعت را زیست شناسی 2 ساعت را ریاضی و 2 ساعت دیگر را هم شیمی بخوانید. توجه به این نکته که کدام درس سخت تر و یا راحت تر و کدام یک ضریب بیشتری دارد، به شما در تقسیم زمان کمک میکند.
دروس عمومی نسبت به دروس تخصصی آسانتر هستند و ضریب پایین تری دارند اما بی توجهی به آنها باعث شکست شما می شود. کسب مهارت در دروسی مانند آرایه های ادبی، قرابت و درک مطلب عربی و انگلیسی به شما کمک زیادی در تست زدن میکند. نیاز است که روزانه تقریبا نیم تا 1 ساعت از این مهارت را در برنامه ریزی کنکور تجربی خود قرار دهید. حتما مباحث قواعد عربی، دین و زندگی و دستور زبان را نیز در برنامه روزانه خود قرار دهید. دروس حفظ کردنی مانند کلمات عربی، انگلیسی، ادبیات و تاریخ ادبیات را بهتر است در خارج از زمان مطالعه خود مثلا قبل از خواب بخوانید.
تست زنی کنکور
تستزنی یکی از مهارتهای اصلی برای هر داوطلب کنکور است. نیازی نیست که دانشآموز از همان مرحله اول شروع کار، تستهای زیادی را کار کند. شما میتوانید از روز اول با 20 تست شروع کنید و در ادامه تعداد آن را بالاتر ببرید. تست زدن در کنکور شامل دو نوع تست آموزشی و تست زماندار میشود که در ادامه با هر کدام بهطور خلاصه آشنا میشویم.
تست آموزشی
همانطور که از نام تست آموزشی پیداست، این نوع تست به شما فرایند تستزنی را آموزش میدهد. دانشآموز پس از خواندن یک مطلب و یا یک فصل از هر درس باید تستهای مربوط به آن قسمت را بزند تا متوجه شود که چه قسمت از مطالبی که میخواند، تستخیز است.
تست زماندار
مزیتی که این نوع تست دارد، این است که به شما کمک میکند تا هم مطالب را مرور کنید و هم استرس کنکور را تجربه کنید. این نوع تست شما را با نقاط ضعف و قوت خود آشنا میکند و باعث میشود برنامهریزی مناسبتری داشته و درنتیجه برای کنکور آمادهتر باشید.
استراحت بین خواندن
استراحت در برنامهریزی کنکور تجربی بسیار مهم است. برای کسی که بهدنبال موفقیت در کنکور است و کاملا حرفهای مطالعه میکند، نیم ساعت استراحت بین هر 2 پارت مطالعه کافی است و میتواند به راحتی به ادامه مطالعه خود بپردازد. اما برای یک تازهکار این تایم استراحت میتواند چند دقیقه بیشتر باشد.
مرور
توصیه میشود که پس از گذشت یک ماه از خواندن یک مطلب، همان مطلب مرور شود. مرور درسهای خوانده شده از درسهایی که هنوز آن را نخواندهاید بیشتر است. دانشآموزانی که در آزمونهای آزمایشی شرکت میکنند بهتر است 2 روز قبل از آزمون را به مرور بپردازند.
میزان خواب
قطعا سحرخیزی مخصوصا برای جوانان کار سختی است اما برای رسیدن به هدف و اجرای برنامهریزی کنکور تجربی باکیفیت، باید بتوانیم سحرخیز باشیم. قطعا هرچه دانشآموز بتواند زودتر از خواب بیدار شود و کار خود را شروع کند بهتر است. شما میتوانید برای عادت به سحرخیزی هر هفته تقریبا نیم ساعت زودتر از هفته قبل بیدار شوید تا کم کم ساعت بدنی شما به زود بیدار شدن عادت کند. ممکن است شرایط برای بعضی از افراد متفاوت باشد و شبها، واقعا زمان بهتری برای آنها باشد. توصیه میشود در هنگام ظهر تقریبا ساعت 1 تا 3 را به استراحت بپردازید و بدن خود را برای بعد از آن شارژ کنید.
آزمون آزمایشی
برنامه آزمون قلمچی و گاج هر 2 هفته یکبار است. این 2 سازمان برنامه درسی سنگینی را برای مرور و حجم مطالب دارند. دانشآموزانی که در دبیرستان مطلعه باکیفیتی نداشتهاند، ممکن است در ابتدا تحت فشار قرار گیرند اما به مرور، میتوانند خود را با برنامه هماهنگ کنند. فاصله زمانی آزمونهای سنجش و گزینه 2 بیشتر است و درنتیجه شما زمان بیشتری برای پوشش مطالب دارید. این 2 سازمان نسبت به 2 سازمان قبلی نقاط مرور کمتری دارند بنابراین نیاز به مطالعه باکیفیتتری دارند.
جمع بندی
برنامه ریزی کنکور تجربی برای هر دانش آموزی که میخواهد در کنکور تجربی شرکت کند، الزامی است. انجام همه مراحل ذکرشده در این مقاله، قطعا در رسیدن به هدف راهنمای بسیار مناسبی است. دانش آموزان میتوانند برای بخشیدن نظم بیشتر به برنامه خود یک دفتر برای نوشتن برنامه روزانه تهیه کنند.