آموزش گام به گام برنامه ریزی درسی برای کنکور
چطور باید برای کنکور برنامه ریزی کنیم؟ این سوالی است که همه ی دانش آموزان کنکوری از ما می پرسند. به همین دلیل بود که تصمیم گرفتیم یک آموزش کامل در این مورد منتشر کنیم تا به شما نحوه و روش برنامه ریزی برای کنکور را یاد دهیم.
بهتون قول میدم اگه مقاله آموزش جامع برنامه ریزی کنکور رو تا پایان بخونید، به راحتی میتونید خودتون برای خودتون برنامه ریزی کنید. ما در این مقاله جامع میخوایم یه سری اطلاعات راجع به برنامه ریزی کنکور و انواع برنامه ریزی کنکور بدیم و بعد بریم سراغ ۵+۱ گام برنامه ریزی کنکور به روش FOA که میدونم خیلی منتظرشین.
*فقط و فقط دو تا خواهش ازتون دارم:
- حتما این مقاله رو کامل بخونید. کامله کامله کامل بخونید و تا کامل نخوندین برای خودتون برنامه ریزی نکنید.
- اگه الان وقت اینو ندارید که کامل بخونین ابتدا قسمت 5+1 گام برنامه ریزی برای کنکور رو بخونید و این صفحه رو بوک مارک کنید تا بعدا دوباره سراغش بیاین و ادامشو بخونین.
برنامه ریزی کنکوری و برنامه ریزی درسی چیست؟
منظور از برنامه ریزی برای کنکور اینه که بتونیم فرآیندی برای رسیدن به رشته دلخواهمون طراحی کنیم. برنامه ریزی پلی است بین آنجایی که هستیم به آنجایی که میخواهیم برسیم. اینکه هدف شما برای شرکت در کنکور قبولی در چه رشته ای هست در برنامه ریزی خیلی اهمیت داره، چونکه قبولی در رشته های دانشگاهی مختلف تلاش و کار متفاوتی رو میطلبه.
طبیعی هست که برای رسیدن به رشته های پرطرفدار، باید ساعات مطالعه بیشتری در طول روز داشته باشیم و این ساعات رو در برنامه ریزی مون بگنجونیم. مثلا داوطلبی که هدفش قبولی در پزشکیه با دو تا سه ساعت مطالعه در روز امیدی به دستیابی به هدفش نیست و باید بیشتر از این ها مطالعه کنه!
برنامه ریزی پلی است بین آنجایی که هستیم به آنجایی که میخواهیم برسیم.
واقعا چرا باید برنامه ریزی کنیم؟
به عنوان یک دانش آموز و یک داوطلب کنکور شما زمان خود را صرف ۴ فعالیت زیر می کنین:
۱-کلاسای مدرسه، ۲-کلاسای کنکور، ۳-بودجه آزمون آزمایشی و ۴-خانه و خانواده و روند عادی زندگی
هر روز کلی کار برای انجام دارین:
- مطالعه کردن و تست زدن برای کنکور از کتاب های کمک آموزشی
- مطالعه کتاب های درسی و تشریحی کار کردن
- انجام دادن تکالیف و رسیدن به برنامه های مدرسه
- رفتن به کلاس های کنکور در درس هایی که ضعیف هستیم
- کلاس های فوق برنامه مثل زبان و موسیقی
- تفریح با دوستان و خانواده و….
- رسیدن به بودجه بندی آزمون های آزمایشی
- فعالیت های بدنی مثل ورزش و پیاده روی
- و…
فکر نمیکنم کسی بدون برنامه ریزی بتونه از پس این همه کار بربیاد! اگه کسی برنامه ریزی نداشته باشه کارهاش به مرور روی هم جمع میشه و وقتی عمق فاجعه و عقب افتادگی از سایر رقیباش رو متوجه میشه که دیگه فایده ای نداره!
اینکه شما وقت خود را چگونه سپری می کنید، مشخص می کند شما که هستید!
اگه برنامه ریزی اصولی و منطقی نباشه و طبقش پیش نریم به اون هدفی که می خوایم نمی رسیم. بابت هر کار و هر چیزی باید برنامه ریزی داشته باشیم. برنامه ریزی برای کنکور سراسری هم یکی از همون کاراست که باید یه برنامه ریزی اصولی و حرفه ای براش داشته باشیم.
انواع کلی برنامه ریزی کنکور:
برنامه ریزی کوتاه مدت:
به صورت روزانه و هفتگی است. ما باید یکی دوساعت آخر هر هفته (یعنی روز جمعه) رو بزاریم و برای تک تک روزای هفته آینده مون (از شنبه تا جمعه) برنامه روزانه بنویسیم. طوری که مشخص باشه دقیقا هر روزمون می خوایم چیکار بکنیم. ما در قسمت 5+1 گام برنامه ریزی برای کنکور به شما به طور مفصل یاد میدیم که چگونه برای کنکور برنامه ریزی هفتگی کنیم؟
برنامه ریزی میان مدت:
یک ماه یا به اندازه فرجه آزمون آزمایشی؛ آزمون های آزمایشی کار دانش آموز و مشاور رو راحت کردن و دانش آموزی که آزمون آزمایشی ثبت نام می کنه، عملا برنامه ریزی میان مدتش میشه همون فرجه 2 یا 3 یا 4 هفته ای آزمونه. اما بچه هایی که آزمون نمیدن باید از روی طرح درس شون، برنامه ریزی میان مدت کنند. (نگران نباشید طرح درس رو در قسمت ۵+۱ گام برنامه ریزی برای کنکور به شما به طور مفصل یاد میدیم)
برنامه ریزی بلند مدت:
فاصله همین الان تا کنکور و رسیدن به رشته دلخواه تون، نیاز به یه استراتژی و پلن بلند مدت داره. ضربالمثل معروفی وجود داره که میگه رسیدن به اهداف بلندمدت مانند خوردن یک فیل است که باید هر بار قسمت کوچکی از آن خورده شود. اما اغلب ما نمیدونیم چگونه باید فیل رو به قطعات قابل هضم تقسیم کنیم؟
همانطور که میدونین، حمله کردن به فیل و تلاش برای خوردن یکبارهی آن هیچ فایدهای نداره. میتونیم اینگونه نتیجهگیری کنیم که رسیدن به اهداف بزرگ نیازمند تقسیم آن به کارها و وظایف روزانه، هفتگی و ماهانه است. به عبارت دیگه فکر کردن به اهداف بلندمدت زندگی، گام صفر برای برنامهریزی روزانه است. در ادامهی این مقاله از سایت دکتر معین الدین به بررسی دقیقتر و نحوهی انجام این کار میپردازیم.
حتما بخوانید: ۳ لیست که زندگی شما را با برنامه می کند!
انواع برنامه ریزی درسی برای کنکور:
برنامه ریزی حجمی:
در این نوع برنامه صرفا حجم درس هایی که قرار است خوانده شود می آید. در این نوع برنامه ریزی چون زمانی برای در نظر گرفتن کارها مشخص نشده و دانش آموز از این جهت برای خود محدودیتی نمی بیند معمولا کارها بیش از اندازه طول می کشند و زمان زیادی هدر می رود.
برنامه ریزی زمانی:
در این نوع از برنامه ریزی برای کنکور صرفا زمان خواندن مباحث تعیین می شود و مشخص نیست که در این محدوده زمانی دقیقا باید چه میزان مطالعه یا تست زنی داشت. این روش برنامه ریزی هم با توجه به مشخص نبودن حجم مطالعه یا تست زنی، عملکرد دانش آموز بهینه نیست.
برنامه ریزی حجمی-زمانی:
بهترین و کامل ترین نوع برنامه ریزی برای کنکور است. همه ی رتبه های برتر کنکور و مشاوران تحصیلی در بیشتر موارد از این نوع برنامه ریزی استفاده می کنند. زیرا با تعیین دقیق زمان و حجم میتوان به نهایت بهینگی و اوج بازدهی مطالعاتی رسید.
اما حالا با این مقدمه می خوایم بریم سر اصل مطلب آموزش برنامه ریزی برای کنکور و قدم به قدم برنامه ریزی تحصیلی رو یادتون بدیم. با ما همراه باشید تا بیشتر درمورد برنامه ریزی کنکور و روش های صحیح برنامه ریزی صحبت کنیم.
5+1 گام برنامه ریزی هفتگی برای کنکور و شیوه صحیح برنامه ریزی حجمی-زمانی به روش FOA:
گام اول، طرح درس مشخص می کنیم.
طرح درس درواقع بودجه بندی برای یک یا دو هفته درس خوندن ماست. ما مشخص می کنیم توی بازه یک یا دو هفته ای قراره چه مباحث و درس هایی رو کار کنیم؟
نکته مهم اینجاست که ما آزمون آزمایشی میدیم یا نه؟!
درواقع اگه آزمون آزمایشی مثل قلم چی، گزینه دو، گاج، سنجش، آزمون ماز و… شرکت کنید؛ بودجه بندی آزمون (برنامه راهبردی) خود به خود طرح درس ما رو مشخص میکنه و معلوم میشه تا n روز آینده باید چه مباحث و درس هایی رو کار کنیم؟
اما اگه آزمون ندید اون موقع باید با برنامه مدرسه یا کلاس های کنکور خارج از مدرسه پیش برید و طرح درس رو از استادتون بپرسد. مثلا سرکلاس پاشید بپرسید: استاد تا دو هفته دیگه چه مباحثی رو کار می کنید؟ (البته جوری که خرخونی شما برای همکلاسی هاتون مستتر بمونه و دعاگوتون نشن!)
اما میدونم الانه که سوال بپرسید برای انتخاب طرح درس نظر شما چیه؟ با طرح درس آزمون جلو بریم یا اساتید؟
خب سوال خوبیه! اگه بخوام خیلی واضح بهتون جواب بدم نظر ما اینه که شما با طرح درس آزمون های آزمایشی پیش برید چون اولا آزمون ها بودجه بندی خوب و مطمئنی برای تمام کردن و مرور و جمع بندی درس هاتون دارند و ثانیا با سرعت تدریس و پیش روی اکثر معلم هاتون هماهنگ هستند و میتونم بگم همه ی اساتید خوب کنکور ایران، خودشون رو با بودجه بندی آزمون های آزمایشی هماهنگ می کنن و از این بابت جای نگرانی نیست.
معمولا توی همایش ها همین موقع ها یکی به سرعت دستشو بالا میبره و میگه: آقا اجازه! یه سوال دیگه بپرسیم؟ و وقتی تایید منو میگیره، با قدرت و فریاد هر چه تمام تر میگه کدوم آزمون آزمایشی بهتره؟ کدومو ثبت نام کنیم؟
اینجا من یکم سکوت می کنم تا توی سالن غلغله بشه و هر کس نظر خودش رو بگه… بعد از 2-3 دقه، تق تق به میکروفن میزنم و میگم: ببینید گل پسرا/دخترای کنکوری، تبلیغات در سال کنکور زیاده و نباید تحت تاثیرش قرار گرفت. ما به همه دانش آموزا نمیگیم برین یه آزمون بدین، شرایط هر کس فرق می کنه و هر کس باید بسته به شرایطش بهترین انتخاب رو بکنه.
آزمون های قلم چی و گاج 2هفته یکبار و آزمون های گزینه دو به طور معمول 3هفته یکباره و دانش آموز با توجه به وضعیت و شرایطش آزمونی رو انتخاب میکنه که بتونه منظم درش شرکت کنه. مثلا میتونیم بگیم اونایی که می تونن تو بازه های 2هفته ای به سرعت مباحث زیادی رو مطالعه کنند و جامعه آماری هم براشون مهمه آزمون های 2هفته یکبار و اونایی که در مطالعه و تست زدن کمی با وسواس تر عمل می کنند آزمون های 3هفته ای شرکت کنند. (قول میدیم به زودی یه مقاله هم درمورد مقایسه و بررسی آزمون های آزمایشی براتون روی سایت قرار بدیم.)
اما اگه بخوام به رایگان تجربه طرح درس برنامه های تیم خودم رو در اختیارتون بزارم، ما امسال چه در شهر اصفهان که بیشتر فعالیت طرح های مشاوره حضوریمون در این شهره و چه برای دانش آموزان طرح های غیرحضوریمون در سراسر کشور تصمیم گرفتیم؛ بیشتر بچه ها آزمون های قلم چی ثبت نام بکنند و تعدادی هم گزینه دو
در کنار قلم چی یا گزینه دو، به عنوان مکمل آزمون های ماز رو هم برای بعضی بچه ها در نظر گرفتیم. ضمن اینکه همه ی بچه هامون 4 آزمون آخر تعاونی سنجش رو که به آزمون های جامع مشهوره ثبت نام می کنن چون هم جامعه آماری بالایی داره و هم در بسیاری از سال ها تونسته آزمون و سوالات خوبی رو برای کنکور چندماه بعدش شبیه سازی کنه و یه جورایی برای گام پایانی کنکور واجبه.
یه سوال خیلی خوب که ندونستنش باعث اشتباه خیلی ها شده و یکی از بچه ها در تلگرام ازم پرسید اینه: استاد من در درس ……….. آقای ……….. هستند، ایشون بعضی جاها از برنامه کانون جدا میشن و با بودجه آزمون پیش نمیرن. چیکار کنم؟
بزارید کلی تر به سوال شما جواب بدم که درواقع سوالای مشابه دیگه رو هم جواب داده باشم. ببینید بچه ها طرح درس شما بسته به اینکه آزمون یا کلاس دارید یا نه چند حالت پیدا میکنه:
- فقط آزمون: طرح درس شما صرفا بودجه بندی آزمونه (مث پشت کنکوری هایی که کلاس کنکور نمیرن)
- فقط کلاس (فرقی نمکنه کلاس مدرسه باشه یا کنکور): طرح درس شما هماهنگی و پیروی از استاده.
- همزمان آزمون و کلاس: اهان حالا سخت شد! برای بچه های اینطوری که جمعیت زیادی رو هم شامل میشن باید بگم که توی درس هایی که کلاس میرین اولویت رو به کلاستون بدین و برای بقیه درس ها بودجه بندی آزمون رعایت شه.
خب دیگه با این توضیحات امیدوارم خیالتون رو راحت کرده باشم. اگه بازم سوال یا نگرانی هست میتونید از طریق واتس اپ یا تلگرام شماره 09100848581 برامون بفرستین.
حتما بخوانید: عوامل کاهنده و راهکارهای افزایش ساعت مطالعه
گام دوم، مشخص کردن ساعت های آزاد
شما به عنوان یه دانش آموز بخشی از روز رو به کلاس های کنکور و مدرسه و… می رید؛ در 24 ساعت شبانه روز چندین ساعت می خوابید و استراحت، تفریح و ورزش می کنید. قرار نیست این کار هارو انجام ندیم چون بهشون نیاز داریم بلکه قراره محاسبه کنیم که این کار ها چقدر از 24 ساعت مارو میگیره و اون ها رو از دل برناممون خارج کنیم تا بتونیم تایم های آزاد رو از دل برنامه استخراج کنیم و برای باکس های برنامه ریزی خرجشان کنیم.
مثلا دانش آموز بعد از محاسبه ی تایم های آزاد می فهمد که در هفته 50 ساعت تایم آزاد دارد، منطقی باشید و یکهو جو گیر نشوید. یکهو نمی توانید همه تایم آزادتون رو مطالعه کنید. یه شبه نمیشه راه چند ماهه رو رفت! بیایید مثلا از 35 ساعت در هفته شروع کنیم یعنی چیزی در حدود 5ساعت مطالعه روزانه. ( 35 ساعت میانگین ساعت مطالعه شروع رتبه های برتر سال های اخیر رشته تجربی است.)
گام سوم، بررسی مباحث و مشخص کردن زمان های لازم برای کارکردن هر مبحث
در گام سوم برنامه ریزی کنکور، بررسی کنید که از این 35 ساعت، به هر درس باید چه میزان زمان بدهید؟ برای این منظور به حجم و میزان سختی هر مبحث + میزان تسلط خود روی مباحث پیش نیاز توجه داشته باشین.
الف) بودجه بندی هر درس در آزمون آزمایشی و حجم هر مبحث:
ب) ضریب هر درس در کنکور:
یکی از مهمترین پارامترهایی که زمان مطالعه هر درس در هفته رو مشخص میکنه میزان ضریب اون درسه به عنوان مثال در برنامه ریزی کنکور برای رشته تجربی میدانیم که درس زیست با ضریب 12 و درس شیمی با ضریب 9 در زیرگروه یک از اهمیت بالایی برخوردار هستند و باید زمان بیشتری به آن ها اختصاص دهیم.
بهطور مثال اگر در گروهِ رشتهی ریاضیـفیزیک هستید، چنانچه در هفته، ۳۵ ساعت مفید درس میخوانید، میتونید آن را بهصورت زیر تقسیم کنید:
دیفرانسیل و ریاضی پایه: ۶ ساعت
هندسهی پایه و هندسهی تحلیلی: ۳/۵ ساعت
گسسته و جبر و احتمال: ۳/۵ ساعت
فیزیک: ۶ ساعت
شیمی: ۴/۵ ساعت
ادبیات: ۳/۵ ساعت
عربی: ۳ ساعت
دینی: ۲/۵ ساعت
زبان: ۲/۵ ساعت
البته حتما ضعف و قوت خود را در درسهای خاص در برنامه، مد نظر قرار دهید و این ساعتها را متناسب با تواناییهایتان تغییر دهید مثلاً زبان را از دیفرانسیل بیشتر مطالعه نکنید. در این مرحله حتماً کارهایی را که در طول هفته برای درسهای مختلف نیاز به انجام دارید مشخص کنید و طوری برنامه بریزید که همهی آنها را بتوانید انجام دهید تا خیالتان راحت شود.
ج) تعداد تست های هر مبحث در کتاب تست ما
تعداد تست هر مبحث درواقع نشون دهنده اهمیت اون درسه، مثلا در کتاب شیمی دهم مبتکران، برای فصل یک، 610 تست و برای فصل دو، 650 تست طراحی شده.
د) ارزش هر مبحث در کنکور
از این مبحث در کنکورهای سال های گذشته معمولا چند تا تست آمده؟
گام چهارم، باکس بندی هر مبحث در قالب باکس های مطالعاتی
حال که مشخص کردیم باید برای هر مبحث چه میزان زمان بزاریم لازم است به این تذکر جدی توجه کنیم:
اشتباه رایج خیلی از بچه ها اینه که اصطلاحا درس را می خواهند بقچه ای بخوانند مثلا دوس دارند 10 ساعت شیمی که باید به مرور در طی هفته خوانده شود را در دو روز 5 ساعته بخوانند و بقچه شیمی را ببندند. این کار حتی اگر امکان پذیر باشد اشتباه است وبچه هایی که این شکلی درس می خونن حتما شکست میخورن.
باکس بندی هر مبحث در قالب باکس های مطالعاتی برای رعایت اصل تنوع مطالعاتی و بالابردن کیفیت و تراکم مطالعه صورت می گیره.
الف) قانون پارکینسون:
اصل پارکینسون میگه: کارها به اندازه زمانی که به آن ها میدهیم منبسط می شوند. پس یه مطلب یه بیهوده کش دار نخونید و سعی کنید در قالب باکس های 60-90 دقیقه ای درس بخوانید و تنوع مطالعاتی را رعایت کنید.
ب) اصل تنوع مطالعاتی:
حتماً در یک روز تنوع مطالعاتی داشته باشید و این طور نباشد که مثلاً ۴-۵ ساعت پشت سر هم فقط یک درس خاص را مطالعه کنید.
حتماً مطالعه و زدن تست در هر درس (بهخصوص دروس اختصاصی) را حداقل بین ۲ الی ۳ روز در هفته پخش کنید زیرا این عمل موجب یادگیری مرحله به مرحله شده و به دنبال آن:
۱) عمق یادگیری در هر باکس مطالعاتی افزایش مییابد.
۲) فراموشی مطالب کاهش پیدا میکند.
۳) باعث تثبیت یادگیری میشود.
ج) اصل تعادل اختصاصی و عمومی در برنامه ریزی برای کنکور
اگه سطح قوی و ضعیف بودن شما در درس های مختلف تقریبا یکسانه، باید ساعت مطالعه هفتگی رو به نسبت ضریب درس ها در کنکور بین درس های مختلف اختصاصی و عمومی تقسیم کنید. تقریبا ۶۵ تا ۷۰ درصد ساعت مطالعه هفتگی باید درس های اختصاصی و ۳۰ تا ۳۵ درصد هم درس های عمومی باشه.
در برنامه ریزی برای کنکور حتما به تعادل مطالعه اختصاصی و عمومی توجه کنید. در پایان هر هفته، این نسبت رو بررسی کنید و اگه تعادل نداشتید هفته بعد اصلاح کنید. این قسمت رو میتونید به راحتی با بررسی کردن بخش “عملکرد هفتگی درس به درس” در دفتر برنامه ریزی فرداهای روشن متوجه بشید.
د) رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.
اگر عادت به زیاد خواندن ندارید، برنامهی خود را سنگین نچینید چون با انجام ندادن آن، اعتماد به نفس و روحیه خود را از دست می دهید؛ پس چه بهتر که آهسته و پیوسته پیش بروید و آرامآرام ولی مداوم تلاش خود را متناسب با تواناییهایتان افزایش دهید.
ه) کنکور آزمونی تک درس نیست!
کنکور آزمونی است از همه درس ها در حدود 4 ساعت. اینکه یک روز یک درس رو بخونید و روز بعدی یک درس دیگه به درد امتحانای مدرسه میخوره نه کنکور!
گام پنجم، پرکردن و ارزیابی و تحلیل دفتر برنامه ریزی “فرداهای روشن”:
هر وقت تونستید بدون آب شناگر خوبی بشید، بدون اتومبیل راننده خوبی بشید و بدون داشتن توپ و سبد بسکتبالیست خوبی بشید، اون وقت میتونید بدون دفتر برنامه ریزی، بهترین برنامه ریزی برای کنکور رو داشته باشید! دفتر برنامه ریزی، از واجب تری ابزارهای برنامه ریزی برای کنکوره وبرای نوشتن یک برنامه خوب و اجرای این برنامه حتما باید دفتر برنامه ریزی داشته باشید. درباره روش استفاده و نحوه انتخاب بهترین دفتر برنامه ریزی کنکور در سایت دکتر معین الدین در مطلبی جداگانه صحبت کردیم.
در آخر هفته حتما بررسی کنید و ببینید چهقدر به برنامهای که ابتدای هفته برای خود مشخص کردید نزدیک بودید؟ آیا واقعا برنامه مطابق تواناییهایتان بود؟ بدین ترتیب با فهمیدن اشکالات برنامهی هفتهی سپری شده، سعی کنید برنامهی هفتهی بعد را بهتر و نزدیکتر به تواناییهایتان بریزید. دفتر برنامه ریزی به شما در این کار کمک می کنه.
اولین چیزی که در برنامه ریزی باید بهش نگاه کنید ساعت مطالعه هفته قبلی شماست. اگه شما هفته قبل و هفته قبل تر در کل ۲۰ ساعت درس خوندید، به هیچ وجه نباید تصمیم بگیرید این هفته ناپلئونی ۷۰ ساعت درس بخونید! سنگ بزرگ همیشه نه ولی خیلی وقت ها نشانه نزدن است!
برای برنامه ریزی هفتگی حتما به ساعت مطالعه روزانه دو هفته اخیر خودتون که توی دفتر برنامه ریزی فرداهای روشن یادداشت کردید نگاه کنید تا ببینید واقعا چقدر در حال حاضر می تونید درس بخونید و بر اساس همون با چند ساعت خوش بینانه بیشتر برای هفته بعدی برنامه ریزی کنید.
لینک خرید دفتر برنامه ریزی کنکور فرداهای روشن: برای خرید با کد تخفیف moeinodin کلیک کنید.
گام ۵+۱، عقب نشینی نکنید!
با 5 گامی که بهتون گفتیم میتونید بهترین و شخصی ترین برنامه ریزی کنکور رو برای خودتون بنویسید اما مسئله مهم اینه که برنامه ریزی شما اگه با اراده در طی هفته انجام نشه نمی تونه شمارو به نتیجه دلخواهتون برسونه، پس از برنامه ای که ریختید با چنگ و دندان مراقبت کنید.
تمام آنچه که تا به اینجا در مقاله چگونه برای کنکور برنامه ریزی درسی کنیم؟ گفتیم بستگی به همین گام 5+1 دارد.
برنامه ریزی درسی برای کنکور، یکی از حساس ترین کارهاییست که باید از همین حالا تا کنکورتان انجام دهید. مهم نیست که تا کنکور 14ماه زمان دارید یا 14 روز، شما باید برای تک تک ساعت ها و دقیقه ها برنامه ریزی داشته باشید.
نکات تکمیلی در برنامه ریزی:
الف) برنامه ریزی کاملا شخصی و خصوصیه و برنامه ما باید متناسب با شرایط خودمون و مخصوص خودمون باشه. بنابراین اینکه دیده می شود برخی افراد یا موسسات کنکوری به جای نوشتن برنامه مخصوص هر دانش آموز، یک برنامه را به عنوان برنامه 4 ماهه کنکور، برنامه 5ماهه تا کنکور، پکیج برنامه ریزی برای پشت کنکوری ها و… عرضه می کنند را نمی توانیم به عنوان برنامه ریزی کنکور قبول کنیم و برای دانش آموزانی که به خاطر بی اطلاعی و تحت تاثیر تبلیغات، اقدام به خریداری این پکیج ها و برنامه های آماده می کنند خیلی ضرر میکنن و تایمشون رو هدر میدن.
ب) نکته بسیار مهم بعدی اینه که بهترین برنامه ریزی برای کنکور هم ممکنه در مرحله اجرا با تغییراتی مواجه بشه. البته شما نباید اجازه بدین برنامه ریزیتون به راحتی دست خوش تغییرات بشه و تا جای ممکن مقاومت کنید اما گاهی دست شما نیس و پیش میاد.
مثلا فرض کنید شما پیشه بهترین مشاور کنکور ایران رفتید و براتون یه برنامه ریزی کاملا بی نقص هفتگی انجام داده یا خودتون کلی وقت گذاشتین و بهترین برنامه رو برای خودتون چیدین که هیچ جوره نمیشه بهش ایراد گرفت و برای هر روزتون مشخص شده که دقیقا چیکار کنید. حالا شما می رید برنامه رو اجرا کنید که یکهو یه اتفاق پیش بینی نشده می افته، مثلا براتون کلاس جبرانی میزارن یا همسایه تون تولد میگیره یا دندون درد شدید میگیرید یا … .
فکر می کنید چه اتفاقی می افته؟ کل برنامه به هم میریزه؟ نه عزیزم! برای برنامه ای که انعطاف پذیر نوشته شده هیچ مشکلی پیش نمیاد و فقط کمی برنامه عقب جلو میشه. اتفاقا ویژگی یه برنامه ریزی حرفه ای برای کنکور اینه که flexible (انعطاف پذیر) باشه.
ج) برنامه کانون چی میگه؟! بعضی دانش آموزا سوال می پرسن که برنامه قلم چی برای کنکور خوبه یا نه؟
بچه ها این سوال از اساس غلطه! میگین چرا؟ خب ببینید کانون قلمچی در واقع بهتون برنامه ریزی برای درس خوندن نمیده بلکه بودجه بندی آزمون های آزمایشی خودش رو مشخص میکنه.
قلمچی یعنی آزمون اما برنامه ریزی یه بحث جداگونه ای داره که شخصیه و نمیشه گفت اون برگه بودجه بندی آزمون های کانون که برای همه افرادیه که آزمون ثبت نام می کنند جای برنامه ریزی فردی که باید متناسب با شرایط با هر فرد نوشته بشه رو میگیره.
در شبانه روز چقدر بخوابیم؟
در هر شبانه روز حداقل ۷/۵ ساعت تا حداکثر حدود ۹ ساعت بخوابید. به هیچ وجه از ساعت خوابتون برای بیشتر درس خوندن کم نکنید. معمولا یک انسان بالغ اگر کمتر از ۶ ساعت در شبانه روز بخوابه بی حال میشه و تمرکزش برای درس خوندن کم میشه.
سعی کنید به اندازه کافی بخوابید و در عوض از ساعات بیداری بیشترین استفاده رو ببرید. خواب بیشتر از ۸ ساعت در شبانه روز هم دیگه اضافیه. بیشتر یا کل ساعت خواب شبانه روز رو به خواب شب اختصاص بدین و در صورتی که نیاز به خواب در طول روز مثلا خواب عصر یا خواب بعد از مدسه داشتید مدت زمانش خیلی زیاد و چند ساعت نباشه که اگه شد همین خواب زیاد عصر باعث بی خوابی در شب میشه.
خواب عصر یا خواب بعد از مدسه بهتره در حدود 40 تا 60 دقیقه باشه و در این حالته که میتونه مفید باشه. در ضمن یادتون باشه میزان خواب شما یکی از مهمترین پارامترهای برنامه ریزی تحصیلی برای کنکوره و بخاطر همین یکی از ستون های اصلی در دفتر برنامه ریزی ما به تنظیم خواب و بیداری شما اختصاص پیدا کرده.
چه وقت هایی مرور کنیم؟
مـرور از مهـم تریــن فراینـدهایـی هســت کــه باعـث تسـلط شــما بــر روی هــر مبحثـی میشــه. امکان نداره داوطلبی بتونه با یکبار مطالعــه یــک مبحــث خــاص، بــه درک درستی از اون برسه و تسلط پیدا کنه. مهمتریـن جملهای کـه در ایـن رابطـه میتونم بـه شـما بگـم ایـن هسـت: رمـز یادگیــری مؤثــر، تکـرار مطالـب هســت.
تکـرار باعـث میشـه مطالب مـدام بـه مغـز مخابـره بشـه و مغـز بــا ایــن تکرارهــا اصطلاحــا بــه خوبــی شــیرفهم میشــه. مـرور ایـن امـکان رو بـه شـما میـده تـا مطالعـه هـای ناقـص خودتـون رو کامـل کنیـد و فراینـد یادگیـری رو بـه طـور صحیـح و بـدون نقـص ادامـه بدیـد.
یکـی از مهـم تریـن ابـزار هـای مـرور در برنامـه ریـزی تسـت زنـی اسـت. بــه عنـوان مثـال بــرای درس هــای محاسـبانی شـما فقـط یکبــار درســنامه رو مطالعه میکنیـد و بعــد از تهیـه خلاصه در روزهــای بعـدی زمــان خودتـون رو صـرف تســت زنــی میکنیــد.
برای عمومی ها هم جواب میده؟
ایــن رونـد فقــط مختـص درسهای اختصاصـی نیسـت، شـما درس هـای عمومی که نیاز بـه مهـارت پاسخ گویی بـه سوالات دارن (مثـل عربـی) رو نیــز بــا همیــن روش مــرور میکنیــد. بنابرایــن بــه تســت زنــی بــه چشــم یـک مـرور حرفـه ای نـگاه کنیـد.
از طرفی درسهایی مثل زیست شناسی، مباحث حفظی درس شیمی و یا درس دین و زندگی رو با مطالعه نکات مشخص شده کتاب درسی و حاشیه نویسی هاتون میتونید مرور میکنید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی مفید بود من الان یک ماهه با روش شما دارم برای خودم برنامه ریزی درسی میکنم. عالییییه
خداخیرتون بده