تکنیک های تقویت اراده برای درس خواندن
تا به حال به کسانی که در مدرسه اهل درس خواندن نیستند دقت کرده اید؟ آن ها اکثرا انسان هایی با اراده ای در زنگ ورزش هستند یا توانایی های دیگری دارند و خیلی هم انسان های سخت کوشی هستند ولی در زمینه ای که به آن علاقمند هستند.
در حالیکه وقتی کلاس درس و مدرسه می شوند همان فرد خمیازه می کشد، بی حوصله و کسل می شود و اراده ای در یادگیری ندارد. پس بی انصافی است که بگوییم «آن دانش آموز بی اراده است» بلکه این مثال ها نشان می دهند همه افراد دنیا هم با اراده هستند و هم بی اراده و خودشان هستند که «انتخاب» می کنند با اراده یا بی اراده باشند.
این سوال پیش می آید که چرا فردی که قبلا سابقه درسی خوبی داشته است و یا تا سال قبل از کنکور به خوبی درس می خوانده است و همیشه فردی با اراده در درس خواندن بوده است حالا در سالی که باید نتیجه بگیرد و بهتر از همه سال های زندگی اش درس بخواند پس چرا بی اراده شده و آن طور که لازم است درس نمی خواند.
این سوال را می خواهم در یک جمله، به این صورت بپرسم: «چرا دانش آموزی که قبلا در درس خواندن با اراده بوده است، حالا بی ارادگی را انتخاب می کند؟» پاسخ به این پرسش می تواند زندگی بسیاری را تغییر دهد. برای همین خواهش می کنم با تمام تمرکز خود این مطالب را بخوانید زیرا این نگاه متفاوتی به مشکل بی ارادگی در سال کنکور است.
می خواهم سناریو را از نو بچینم. فرض کنیم شما فردی هستید که اراده درس خواندن در سال کنکور را ندارید. همانطور که در مقدمات این مطلب بیان شد؛ اراده داشتن و نداشتن یک انتخاب است که توسط شما صورت می پذیرد. چه اتفاقاتی باعث شده تا برخی از دانش آموزان و کنکوری ها، بی ارادگی را انتخاب می کنند؟
به این جمله دقت کنید که «کارهای ضد طبیعت مغز نیاز به اراده دارد وگرنه اعمال لذت بخشی که با طبیعت مغز، هم خوانی دارند، اراده نمی خواهد». بنابراین، ذات مغز علاقمند است که بی ارادگی را انتخاب کنید، در نتیجه اگر یک انسان را بدون هیچ آموزشی در غار هم رها می کردند، گزینه راحت تر برای او، این بود که بی ارادگی را انتخاب کند.
پسباید خودمان انتخاب کنیم و بخواهیم تا اراده مان روز به روز تقویت شود و به حد انسانهایی که الگویمان هستن به راحتی برسیم.
اراده چیست؟
• اراده نیرویی باطنی می باشد که برای تصمیم گیری، انجام اهداف و وظایف در برابر عقب انداختن کارها و تنبلی، شروع کار، نقش پادزهر را ایفا میکند.
• اراده توانایی و مهارتی است که می توان با آن انگیزه ها و هوس های مضر و غیرضروری را کنترل یا رد کند.
• اراده توانایی تصمیم گیری و پیگیری با عزم راسخ است تا آن هدف و تصمیم با موفقیت به پایان برسد.
تقویت اراده برای درس خواندن
راه های تقویت اراده برای درس خواندن چیست؟
۱- تعیین هدف:
کاری را که دلمان میخواهد انجام دهیم به طور دقیق مشخص کنیم، هدف ما باید شفاف، قابل اجرا، مطابق توان و استعدادمان و واقع بینانه باشد. اگر هدف ما جنبه بلند پروازی داشته باشد و خارج از توانایی های شخصی مان باشد، با مشکلاتی مواجه می شویم که نتیجه آن، ناامیدی و دلسردی خواهد بود و ما را از ادامه کار باز می دارد؛ چون خودمان را ناتوان و بی اراده می بینیم که همین موارد منفی موجب فشار عصبی در ما خواهند شد.
۲- شناخت توانایی:
در وجودمان توانایی و استعداد خاصی نهفته است. باید آنها را کشف کنیم و برای رسیدن به اهدافمان آنها را به کار ببریم.
۳- برنامه ریزی:
باید برای تمام امور خودمان برنامه ای منظم داشته باشیم؛ پس هر روز که از خواب بیدار می شویم، برنامه های خودمان را طبق اولویت یادداشت کنیم و خودمان را موظف کنیم که تک تک آنها را انجام دهیم، در صورت تخلف در هر کدام خودمان را تنبیه و در صورت موفقیت در اجرای هرکدام خودمان را تشویق کنیم و به خودمان پاداش بدهیم.
۴- تلقین:
هر کلامی که از دهانمان بیرون می آید، باورمان را می سازد. وقتی می گوییم: «من آدم زرنگی نیستم»، در حقیقت حکم محکومیت خود را صادر کرده و به کائنات فرمان داده ایم که تمام موارد منفی را به سویت سرازیر کند؛ سعی کنیم زمانی که گفت و گوی ذهنی با خودمان داریم، کلام مان از موضع قدرت باشد؛ چون هر آنچه را که به خودمان می گوییم، چندبرابرش به خودمان بر می گردد. اول ذهنمان را بررسی کنیم و ببینیم بیشتر اوقات خودگویی هایمان مثبت است یا منفی؛ چون زیربنای هستی، تفکر است. اگر می خواهیم مواردی عالی و مثبت در زندگی برایمان پیش بیاید. نگرش و ذهنیت خود را تغییر دهیم و یادمان باشد که نود درصد تغییرات خوب و بد زندگیمان به نوع نگرش مان نسبت به رویدادهای زندگی بستگی دارد و ده درصد آن به وقایع بیرونی وابسته است.
دیدگاهتان را بنویسید