رشته داروسازی
معرفی رشته داروسازی
داروسازی یکی از پرطرفدارترین رشته های علوم تجربی از افراد برای تحصیل در این رشته لازم است که در کنکور سراسری علوم تجربی شرکت کنند. خیلی از افراد آگاهی کافی در مورد رشته دارو سازی ندارند و آن را با نسخه نویسان یا حتی افرادی که در قسمت پذیرش یا صندوقدار داروخانه هستند اشتباه میگیرند. اما داروسازی یک تخصص است و می توان گفت داروسازی بخش مهمی از علوم پزشکی است که این افراد با تولید و ساخت دارو برای وضعیت های مختلف بیماران متفاوت در روند بهبود آنها نقش مهمی دارند.
خوب است بدانید که در بسیاری از مواردی که بهبود بیماران با عدم موفقیت همراه است تشخیص صحیح بیماری نیست، بلکه داروهایی است که برای این بیماری تجویز می شود و اگر فردی که رشته داروسازی را مطالعه می کند آگاهی کافی از بیماری و روش درمان آن نداشته باشد نمیتواند داروی مورد نیاز و مناسب را بسازد با این جمله می توان به عمق اهمیت این رشته پی برد.
رشته دارو سازی مانند یک رشته ترکیبی از علوم پایه و بالینی است و افراد باید در فیزیک شیمی و زیست قابلیت های زیادی داشته باشند. افرادی که در این رشته مطالعه می کنند باید بتوانند به خوبی با افراد مختلف ارتباط برقرار کنند و در کار خود پشتکار و جدیت لازم را داشته باشند. تعداد بسیار زیادی از افراد فارغ التحصیل رشته داروسازی می توانند بعد از اتمام تحصیل مشغول به کار شوند که محل کار این افراد بیشتر در داروخانه ها و صنایع داروسازی و کارخانه های آرایشی بهداشتی می باشد. همچنین بسیاری از کارخانه های داروسازی که در کشور مشغول فعالیت هستند در بخش فعالیت تحقیقاتی خود نیازمند نیروی داروساز هستند.
حتما بخوانید: معرفی رشته داروسازی از زبان دانشجوی داروسازی
درسهای رشته داروسازی در طول تحصیل
دروس پایه
- بیولوژی نظری
- فیزیک نظری
- ریاضیات پایه و مقدمات آمار
- شیمی عمومی
- بیوشیمی
- فیزیولوژی
- شیمی آلی
- تشریح
- اصول خدمات بهداشتی
- آمار حیاتی
- شیمی تجزیه
- میکروبشناسی نظری و عملی
- انگلشناسی و قارچشناسی
- ایمونولوژی
- کمکهای اولیه
- کامپیوتر
دروس تخصصی
- گیاهشناسی دارویی
- اشکال دارویی
- تغذیه و رژیم درمانی
- مواد خوراکی نظری
- مدیریت در داروسازی
- درمانشناسی
- اطلاعات دارویی
- شیمی دارویی
- فارماکولوژی
- مفردات پزشکی
- فرآوردههای دارویی بیولوژیکی
- فیزیکال فارماسی روشهای دستگاهی
- سمشناسی
- یوفارماسی
- داروسازی صنعتی
- کنترل میکروبی دارویی
- کارآموزی صنعت
- زبان تخصصی
- مقدمات داروسازی
- گیاهشناسی داروسازی
- کارآموزی داروخانه (بیشتر درسهای این رشته همراه با آزمایشگاه ارائه میشود)
دانشگاههای پذیرنده رشته داروسازی
- دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی ـ درمانی اصفهان
- اهواز
- تبریز
- تهران
- شهید بهشتی ـ تهران
- شیراز
- کرمان
- کرمانشاه
- مازندران ـ ساری
- مشهد
اهداف کلی
پس از اتمام تحصیل رشته داروسازی انتظار می رود که افراد بتوانند در قسمت های مختلف علوم دارویی اطلاعات کافی را داشته باشند و نیاز جامعه را برطرف کنند. اهدافی که رشته داروسازی دنبال می کند به شرح زیر است:
الف – برآورده کردن نیازهای عمومی آموزشی و پژوهشی برای فهم بهتر داروسازی
ب – آشنایی با پژوهش های علمی و عملی
ج – بالابردن مهارت ها و آگاهی ها برای شناخت کامل خصوصیات داروهای موجود در فارماکوپه دارویی و توانایی اداره داروخانه های عمومی و تخصصی و راهنمایی بیماران و مشاوره پزشکان در استفاده درست از داروها، ساخت داروها و مواد آرایشی بهداشتی، ساخت داروها و مواد آرایشی بهداشتی در صنعت، کنترل کمی و کیفی داروها و مواد آرایشی بهداشتی، پیشگیری از عوارض جانبی داروها، آشنایی با مراجع و رفرنس های داروسازی و علوم دارویی، توان شناخت و برنامه ریزی برای حل مسائل مرتبط با دارو و سلامت در سطح ملی، فرهنگ ها و عقائد جوامع گوناگون، امور پژوهشی و آموزشی، داشتن اخلاق حرفه ای.
وظایف حرفه ای دانش آموختگان
۱) درنقش خدماتی می توانند در داروخانه به عنوان مسئول اجرای امور نسخه و راهنمایی متقاضیان خدمات دارویی نظارت داشته باشند.
۲) درنقش خدماتی می توانند در داروخانه بیمارستان به عنوان مسئول نظارت بر اجرای امور نسخه پیچی و تامین داروهای بخش های مختلف بیمارستان و راهنمایی متقاضیان خدمات دارویی نظارت داشته باشد.
در قسمت مشاوره می توانند:
۱) در داروخانه اعم از شهری و بیمارستانی در انتخاب و مصرف صحیح داروها به بیماران و پزشکان کمک نمایند.
۲) با ارائه اطلاعات صحیح به پزشک و بیمار باعث کاهش عوارض سمی و جانبی داروها گردد.
کسانی که در رشته داروسازی مشغول به کار هستند میتوانند در سازمان ها و موسسات دارویی تحت عنوان مدیران قسمت فعالیت کنند. همین طور می توانند در ارتباط بین کارخانه های داروسازی با مرکز تولید دارو و مسئول مجری فعالیت کنند و مسئول فنی نظارت و کارخانه های داروسازی باشند. افراد داروساز میتوانند به عنوان شخصیت پژوهشی با توجه به اهدافی که دنبال میکند در مورد اثر مصرف دارو مطالعه داشته باشند و همچنین میتواند با مطالعه نوع بیماری ها و افزایش آگاهی پزشکان در مورد بیمار کمک کنند و همینطور می توانند به قسمت پژوهشی کارخانه داروسازی نیز خدمات ارائه دهند.
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
بعد از اینکه افراد در رشته داروسازی در مقطع دکترای عمومی با معدل بالاتر از ۱۵ فارغ التحصیل شدن می توانند در امتحان دوره تخصصی شرکت کنند. دانشجویانی که در دوره تخصصی پذیرفته می شوند تقریبا ۴۰ واحد درسی پیشرفته تخصصی را پشت سر می گذارند و بعد از آن باید پایان نامه انجام دهند. قبل از اینکه پایان نامه را انجام دهند باید در امتحان جامع تخصص در سطح کشور و نحوه نامناسب را به دست آورد و بعد از آن دفاع از پایان نامه انجام دهد رشته هایی که در داروسازی تخصص را دنبال میکنند عبارتند از :
- شیمی دارویی
- مفردات پزشکی
- رادیو فارماسی
- فارماکولوژی
- مواد خوراکی و آب شناسی
- فرآورده های آرایشی و بهداشتی
- دارو سازی بیمارستانی
- فرآورده های بیولوژیک
- زهر شناسی
علاوه بر رشته های فوق، فارغ التحصیلان رشته دارو سازی می توانند در تخصص های علوم پایه پزشکی از جمله بیو شیمی، انگل شناسی پزشکی، میکرب شناسی پزشکی، فیزیولوژی، آمار حیاتی، تغذیه، ایمونولوژی، ویروس شناسی و ژنتیک نیز فعالیت کنند.
رشته های مشابه رشته داروسازی در خارج از کشور
این رشته در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و دکتری در خارج از کشور وجود دارد.
شرایط و نحوه پذیرش دانشجو
پذیرش دانشجو از طریق شرکت در آزمون سراسری و به صورت متمرکز خواهد بود.
بازار کار، درآمد و حقوق:
افرادی که در رشته دارو سازی فارغ التحصیل میشوند میتوانند در کارخانه های داروسازی مانند صنعت ساخت کنترل دارو همچنین در واحدهای تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی و یا در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور فعالیت داشته باشند. از جمله کارهای دیگری که می توانند انجام دهند ارائه دادن خدمات دارویی به بیمارستانها و داروخانه ها و مرکز های آرایشی بهداشتی و خدمات درمانی است. همچنین میتوانند در بخش معاونت دارو و غذا مدیریت بازرسی و سیاستگذاریهای دارویی در مراکز دانشگاهی و پژوهشگاه ها فعالیت داشته باشند. بعد از کسب تجربه لازم و سرمایه کافی می تواند برای خود داروخانه تاسیس کنند.
از مقدار دریافتی افراد فارغ التحصیل داروسازی اطلاعات مناسبی در دسترس نیست اما کسانی که در بخشهای دولتی استخدام شدهاند مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق خود را دریافت می کنند و افرادی که در قسمت خصوصی مشغول فعالیت هستند با توجه به میزان تحصیلات تخصص و سابقه خودشان درامدهای متفاوتی دارند.
دیدگاهتان را بنویسید