چگونه به صورت صحیح خلاصه نویسی کنم؟ + آموزش روش خلاصه نویسی
بسیار اتفاق افتاده که در اولین دفعه مطالعه یک مطلب، داوطلب فکر میکند برخی مطالب، خوب و لازم هستند و در تلخیص، آنها را می آورد و در نهایت میبیند خلاصه، چیزی از اصل مطلب کم ندارد!!
باید دانست هدف از خلاصه نویسی نه صرف تهیه پاره ای اطلاعات از درس بلکه جمع آوری نقاط حساس و استراتژیک مطلب برای مرور است.
دلایل این مشکل از ۳ حالت خارج نیست:
۱- عدم مهارت در خلاصه نویسی؛
۲- عدم آگاهی اجمالی از محتوای آنچه خلاصه می شود؛
۳- عدم دقت شخص در تفکیک مطالب مهم از کم اهمیت.
در این قسمت قصد داریم راجع به نکات کلیدی خلاصه نویسی صحیح که یکی از الزامات فرآیند مطالعه برای کنکور و درس خواندن است صحبت کنیم. سعی کنید این نکات رو در خلاصه نویسی هاتون رعایت کنید تا از این به بعد با سرعت و کیفیت بیشتری خلاصه نویسی کنید.
⭐ خلاصه نویسی بکنیم یا نه؟ برای کدوم درسا خلاصه نویسی کنیم؟
همه با فواید خلاصه نویسی آشنا هستیم ولی آیا برای همه درس ها باید خلاصه نویسی کنیم؟ قطعا اینطور نیست! تو نمیتونی برای درس های حجیمی مثل زیست شناسی خلاصه نویسی بکنی. بجاش یه راهکار دیگه ای هست به اسم “حاشیه نویسی”. توی این ویدیو مشاوره ای راجع به این موضوع صحبت میکنیم.
⭐ همزمان با متن پیش نرو !
اگه بخواید همزمان با متن پیش برید و خلاصه نویسی کنید ،باید بگیم شما دارید یک کپی از کتاب رو به صورت دست نویس تهیه می کنید !! … خلاصه نویسی باید بعد از خوندن دقیق و عمیق مطلب تهیه شه تا بفهمیم کدوم قسمت ها مهم هست و کدوماش می تونه حذف شه … خلاصه نویسی خوب یعنی خلاصه ترین حالت ممکن که حداکثر مطالب اون فصل رو یادمون بیاره حذف کلمات ربط دهنده علاوه بر کلمات بیخود متن ، کلمات ربط دهنده هم می تونن با استفاده از علائم حذف شن مثلا به جای در نتیجه از فلش استفاده کنیم … یا مثلا قید های زیست رو اینطوری بهتر یاد بگیریم … توی کتاب می خونیم بیشتر آنزیم ها پروتئینی هستند … خلاصه نویسی می کنیم : آنزیم های پروتئینی>آنزیم های غیر پروتئینی
اول خوب یاد بگیرید، بعد خلاصه بردارید؛ هنگام مطالعه ی مباحث درسی ترجیحاً ابتدا به کشیدن خط در زیر مطالب اصلی، مهم و با اهمیت بپردازید و پس از یادگیری و خط کشیدن زیر مطالب خلاصه نویسی کنید؛ زیرا انجام دو فعالیت مجزا، یادگیری و خلاصه نویسی در یک زمان واحد، باعث ایجاد اخلال و عدم تمرکز در انجام هر دو عمل می شود.
⭐ اول توجه به کلیات و بعد جزئیات
در خلاصه نویسی ابتدا باید کلیات موضوع مورد توجه گیرد و موضوعات به صورت نمودار درختی رسم شود؛ سپس به جزئیات پرداخته شود. باید دقت کرد که معمولاً ایده و نکته اصلی در دو جمله ی اول پاراگراف بیان شود و بقیه پاراگراف شامل توضیحات این مطلب باشد اما این بدان معنی نیست که بقیه مهم نیست.
بلکه در ادامه متن باید به کلمات کلیدی مانند: “نخستین”، “مهمترین عامل”، “بیشترین تأثیر”، “نکته ی اساسی”، “درنتیجه” و “وجودی بودن یا نبودن افعال” توجه کرد. از جمله هایی که کلی ترین و محوری ترین اطلاعات را دربردارند، یادداشت بردارید و به جمله هایی که از لحاظ اهمیت ساختاری، ضعیف و حاوی اطلاعات جزئی ترند، توجه چندان نکنید. (این را نگویید که احتمال فراموش کردن این نکته زیاد است پس آن را یادداشت کنم!)
⭐ به ساختار مطالب دقت کنید
برای داشتن خلاصه نویسی کارا باید بر روی ابزارهای ساختاری مثل بندهای مربوط به مقدمه چینی (بندهایی که خواننده را برای ورود به مطلب آماده میکنند)، جمله های اصلی، عنوان بخشها و خلاصه های پایانی تمرکز کنید. این اطلاعات یادگیری شما را تقویت میکند. ضمناً چون ممکن است قواعد، گاهی به وسیله ی موارد استثنایی و تبصره ها نقض شود، این استثناها و نکات خلاف قاعده نیز باید یادداشت و آموخته شوند.
⭐ درس های محاسباتی
خلاصه نویسی این درس ها به مراتب از درس های حفظی راحت تره ، چون با چند فرمول میشه اکثر مسائل کره زمین رو حل کرد! اما برای این درس ها باید دفتر تیپ بندی تهیه کنید یا وقتی سوال با تیپ جدید می بینید کنارش علامت بزنید . این باعث میشه یک دفتر داشته باشید که همه سوالای دنیا به همراه راه حلش توش باشه و اگه سوالی اومد شما کافی باشه جایگذاری انجام بدی!
⭐ نمودار و جدول
اصلا یکی از هدف های خلاصه نویسی درک بهتر و حفظ بهتر متن هست … اگه مطالب اون متن های تو در تو رو نموداری کنیم یا توی جدول بنویسیم خیلی راحت تر می تونیم ازشون استفاده کنیم .
⭐ جذاب باش
از کاغذ های سیاه سفید کتاب فاصله بگیر . خلاصه نویسی هاتو حداقل با دو رنگ مختلف روی برگه های آچهار رنگی بنویس … بزار از کاری که می کنی لذت ببری ! دور و برتو با خلاصه نویسی های مهم مثل جدولای شیمی پر کن و سعی کن توی دنیای کنکور غرق شی!
⭐ یه مرجع درست کن
وقتی تست حل می کنی و به نکته جدید برمی خوری اون نکته رو وارد خلاصه نویسیت کن تا خلاصه نویسیت بشه یکی از مهم ترین منابع کنکوریت!
⭐ به نوشته هات اعتماد داشته باش!
بعضی ها به خصوص توی درس زیست دوست دارن خلاصه هاشون از کتابم کامل تر باشه ! یادتون باشه خلاصه نویسی بعد از فهمیدن متن کامل درس انجام میشه و مال مرور و خوندن سریع درس هست ، خلاصه نویسی حداکثر مطالب رو با حداقل زمان یادتون میاره … توی اون زمان شاید بتونید یک درس زیست رو خوب بخونید ولی اینطوری یک کتاب رو هم می تونید بخونید!
دیدگاهتان را بنویسید