معرفی رشته علوم تجربی برای هدایت تحصیلی پایه نهم
رشته علوم تجربی چگونه است؟
بسیاری از دانش آموزانی که در سال های اخیرعلاقمند به ادامه تحصیل در شاخه نظری بوده اند، رشته علوم تجربی را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کرده اند. شاید مهمترین علت آن درنهایت رسیدن به رشته های پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی و رشته های پیراپزشکی (مانند پرستاری، بینایی سنجی، شنوایی سنجی) است که امروزه در ایران بازار کار قابل اطمینانی دارند.
اما با توجه به ظرفیت محدود این رشته ها (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی) در دانشگاه، اغلب دانش آموزان از قبولی در این رشته ها (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی) باز می مانند و در نهایت در رشته هایی در دانشگاه قبول می شوند که علاقه چندانی به آن ندارند.
بنابراین با توجه به اینکه متقاضیان رشته علوم تجربی زیادند و ظرفیت پذیرش در دانشگاه محدود است، دانش آموزانی باید وارد این رشته شوند که از استعداد، علاقه و توانایی تحصیلی کافی برخوردارند تا در ادامه مسیر دچار سردرگمی نشوند.
واضح است که صرفا اخذ دیپلم علوم تجربی هیچ کمکی به یافتن شغل مناسب نمی کند و دانش آموزی که علوم تجربی را انتخاب می کند باید پس از اخذ دیپلم به طور کاملا جدی برای کنکور آماده باشد. البته این آمادگی باید از همین سالهای متوسطه اول شروع شود.
رشته های دانشگاهی برای رشته علوم تجربی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای پیوسته موجود هستند و امکان ادامه تحصیل در دوره تحصیلات تکمیلی تا پسادکترای برای رشته های دانشگاهی علوم تجربی امکان پذیر است. دانش آموزانی که رشته علوم تجربی را انتخاب می کنند بهتر است علاوه بر اینکه در درس علوم و ریاضی نمرات بسیار بالا داشته باشند، بلکه بهتر است از معدل بسیار بالایی نیز برخوردار باشند.
کدام دانش آموزان بهتر است رشته علوم تجربی را انتخاب کنند؟
دانش آموزی که رشته علوم تجربی را می خواهد به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کند، بهتر است از ویژگی های زیر برخوردار باشد تا در پس از این انتخاب به موفقیت دست یابد:
- نمرات بالا در دروس علوم و ریاضی
- داشتن معدل کلی بالا
- استعداد بالا در روابط بین فردی و تجسم فضایی
- علاقمندی به مشاغل عینی، عملی
چه درس ها و کتاب هایی در رشته علوم تجربی وجود دارند؟
مانند همه رشته های دیگر دبیرستان و متوسطه دوم، رشته علوم تجربی نیز دارای دو دسته دروس و کتاب است:
- دروس تخصصی علوم تجربی
- دروس عمومی
دروس عمومی موجود در رشته علوم تجربی با همه رشته های دیگر مشترک است و تفاوت فقط در دروس تخصصی است. در جدول های زیر دروس تخصصی و عمومی رشته علوم تجربی را مشاهده می کنید.
ادامه تحصیل دانشگاهی در رشته علوم تجربی به چه صورتی است؟
دانش آموزان پس از اتمام پایه دوازدهم می توانند در کنکور سراسری علوم تجربی شرکت نمایند. رشته های دانشگاهی قابل انتخاب در گروه آزمایشی علوم تجربی را می توان به ۴ مقطع تحصیلی تقسیم کرد:
- کاردانی
- کارشناسی
- کارشناسی ارشد پیوسته
- دکترای پیوسته
معمولا اغلب رشته های تحصیلی گروه آزمایشی علوم تجربی در دانشگاه پس از کنکور سراسری، در مقطع کارشناسی هستند اما برخی از آنها نیز به صورت کاردانی، کارشناسی ارشد پیوسته و دکترای پیوسته هستند. مدت تحصیل در این مقاطع تحصیلی دانشگاهی به صورت زیر است:
- کاردانی (تقریبا دو سال)
- کارشناسی (تقریبا چهارسال)
- کارشناسی ارشد پیوسته (تقریبا ۵ سال)
- دکترای پیوسته (۵ تا ۶ سال)
رشته های دانشگاهی رشته علوم تجربی کدام اند؟
گروه آزمایشی علوم تجربی به پنج زیرگروه تقسیم می شود که به تناسب رشته های موجود در آنها، ضرایب دروس تخصصی تغییر می کند. برخی از رشته ها کاملا تخصصی بوده و صرفا از رشته علوم تجربی می توان به آنها راه یافت اما برخی از دیگر رشته ها با سایر گروه های آزمایشی، مشترک هستند.
دیدگاهتان را بنویسید